Een nieuwe neus

Jeroen Melkert Fingerprints.kl24 maart 2014 ♦ Marja Morskieft COLUMN

Soms betrap ik mezelf zingend onder de douche: ‘Preventie, preventie, ik hou van preventie! De mensch zal genezen in ’n vloek en ’n zucht!!’ Ik geef toe, ritmisch en rijmtechnisch niet het mooiste dat ooit geschreven is, en met een melodie die ik niet zal voorzingen anders krijgt u ’m niet meer uit uw hoofd de rest van de dag, maar: het is wat ik in de lucht voel hangen. Als een lentebriesje op een kille dag dat het einde van de winter aankondigt.

Want zo is het: preventie zal ons redden van chronische malheur en acute zorgnoden. Ons welzijn verhogen en de zorgkosten drukken. Ik lees het allemaal in een artikel van de directeur van ActiZ, de brancheorganisatie voor zorgondernemers.

« Ik kijk uit m'n raam of ik al een preventiewerker bespeur »

Er komt zelfs een Deltaplan voor Preventie, waar het ministerie van VWS tien miljoen voor uittrekt. Voor preventie in de wijk worden ook al plannen ontwikkeld. Het komt dus heel dichtbij, ook voor mij!

Ik kijk uit mijn raam om te zien of ik al een preventiewerker bespeur. Wat zou dat een hoop werk schelen voor deze zwerfvuilmoeder. Wat zouden mijn fysieke belemmeringen daar van opknappen, van preventie. Geen spierverslappers en pijnpillen meer maar een preventiemeneer – liefst in de vorm van een welgeschapen jonge blonde god, intellectueel onderlegd geen bezwaar –, die me naar het thermaal bad, gevuld met heel gezonde minerale zouten, begeleidt. Heerlijk zal ik ervan slapen. Op de neuroloog doe ik geen beroep meer, zijnde een achterhaalde zorgvorm, en de huisarts kan gaan skiën.

Ik ga er gewoon van zingen: ‘Preventie, preventie, geef mij maar preventie!’

De directeur van ActiZ bepleit zelfs een samenwerking met tv- en musicalproducent Joop van den Ende, voor een vette realityshow waarin bijvoorbeeld een P. Brard ons het goede preventievoorbeeld kan geven. Een klysmashow ter preventie van obesitas, dementie en wat niet al!

En die zorgondernemers zien dat wel zitten. Ze zien ‘preventie als vóórzorg een integraal deel van het geheel vormen. Willen zich inspannen voor ‘dynamische ontwikkeling van infrastructuren verknoopt met preventieve gezondheidszorg gericht op de volle breedte van de samenleving, wij zijn immers allen op weg naar patiëntzijn.’ Las ik als reactie op dit preventiepleidooi. Wie begrijpt wat hiermee bedoeld wordt, mag het zeggen.

« Met een rechtgezette neus je levensproblemen te lijf »

Wat ik constateer is dat klinieken voor plastische chirurgie, zich lifestyleclinics noemend, verschijnen als paddenstoelen na de regen. Op tv mogen die suggereren dat je met een rechtgezette neus je levensproblemen beter te lijf kunt. Ze bieden zich openlijk aan, als 21ste-eeuwse zielenknijpers, om de bevolking hiermee van dienst te zijn. Om zo een ‘gezonde samenleving voor alle betrokkenen’ (natuurlijk vooral voor de aandeelhouders van de lifestyleclinics) te verwerkelijken. Kwakdenkers nieuwe stijl, met een weldoordacht businessplan.

De boodschap is duidelijk: zorg dat je niet ziek wordt. Dat scheelt de maatschappij aanzienlijk in de kosten. En ben je al ziek, bijvoorbeeld psychotisch? Een nieuwe neus doet wonderen voor je realiteitsbeleving! Een zenuwaandoening? Laat je borsten liften, je oren optrekken en en passant kan er ook botox in je blaas. De spiegel vertelt je hoe gezond je bent. Er zijn lifestyleklinieken die het ombouwen naar een gezond mens voor een prikje aanbieden. Op echte zorg hoef je niet meer te rekenen: die is auditie aan het doen voor een realityshow bij Van den Ende.

Marja MorskieftMarja Morskieft
Columniste Deviant en MSWeb. Deze column verscheen eerder op MSWeb.

Illustratie: beeld Fingerprints van Jeroen Melkert (1994), geplaatst bij Tiel.