Freud zoekt eters

4 mei 2013 • Hansje Galesloot • NIEUWS

Freud_c_Amke_web

Je moet wel gek zijn, als je hier niet gaat eten! Deze woorden schreef Job Cohen op 22 april op de muur, toen Restaurant Freud in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt feestelijk werd heropend na een ingrijpende verbouwing. Ruim tachtig personen met een psychiatrisch heden of verleden werken bij Freud. Ze kunnen er werkervaring opdoen en leertrajecten volgen. Het restaurant is al zes jaar een succes, al staat het nu wel voor de uitdaging een dreigende afbouw van de subsidie het hoofd te bieden. Alle reden dus hier te gaan eten!

Stralen in een mooi pak

Tegelijk met de heropening verscheen een boek met verhalen van medewerkers, prachtige foto’s van Amke en lekkere recepten (het is voor € 15 ter plekke te koop). Wethouder Andrée van Es komt aan het woord: ‘Ik vond het fantastisch in Freud. De bediening was erg aangenaam en belangstellend. Het tempo ligt ietsje lager, maar dat vind ik juist prettig.’

Medewerkers hebben er hun draai gevonden: ‘Ik leef in mijn eigen wereldje maar dat is oké. Ze kennen me hier.’ En een ander: ‘Eigenlijk ben ik een prins! Toen ik in de kraakbeweging zat, begreep niemand dat. Het liefst sta ik te stralen in een mooi pak, ontvang de gasten en stel ze op hun gemak. Dáár word ik héél gelukkig van!’

Rorschach Inktvlekken

Allerlei vakmensen helpen Freud, zoals reclameman Gerard Foekema. Bij de start van het bedrijf heeft hij even gespeeld met het idee het hoofd van Freud als logo te gebruiken, op de manier van Kentucky Fried Chicken. Gelukkig ging dat niet door. Sinds de heropening is de huisstijl gebaseerd op de Rorschach Inktvlekken, een psychologische test uit 1921: wat je in een inktvlek ziet, zou iets zeggen over je karakter. In de huisstijl van Freud zijn de vlekken heel toepasselijk veroorzaakt door een omgevallen wijnglas, ijscoupe of koffiekopje. Studerend op de menukaart kun je nu ook je karakter onderzoeken.

Praktische gegevens

Adres: Spaarndammerstraat 424, Amsterdam, www.restaurantfreud.nl. Dagelijks geopend behalve op maandag van 11 tot 23 uur. De lunchroom zit aan de overkant van de straat. Ook catering kan worden verzorgd. Voor avondeten is reservering gewenst (tel. 020-6885548), ‘anders wordt het een gekkenhuis’.

Foto: (c) Amke (zie www.amke.nl)