Eigen Krachtvoer maakt sexy kopvodden

4 Mei 2020 • Petra Jorissen •  KENNISGEVING

IMG 0947Neu, we zijn echt nog niet toe aan de anderhalvemetersamenleving. Komt grotendeels door die verdomde mondkapjes waarvan we er veel te weinig hebben. Er zijn er miljoenen besteld, maar die miljoenen zijn alleen bestemd voor de allervitaalste beroepen als arts, verpleegkundige en andere werkers in de zorg. Het schaarste verhaal klonk me zo idioot hulpeloos in de oren. Want men strope de mouwen op, kijke op google naar een filmpje over hoe een mondkapje te maken, neme een stukje stof en een naaimachine en laat die doen wat die kan...

Eigen Kracht = initiatief 
Zoiets heeft iemand van Eigen Krachtvoer, let op die naam, vast ook gedacht. Dat leidde tot een verrassend nieuw product waarover dadelijk meer.
Eigen Krachtvoer, een sociale firma, is een Amsterdamse club wildplukkers die (tijdelijk) arm zijn en een beroep doen op de Voedselbank. Wekelijks trekken ze de natuur in om wilde eetbare planten, paddenstoelen, bessen, noten, zeevruchten en eieren te verzamelen. Dat verrijkt hen. Niet alleen het gratis bijzondere voedsel, maar ook de heerlijke maaltijden die ze met de oogst bereiden. ‘Dat je zelf je maaltijd bij elkaar kunt zoeken, geeft een heel krachtig gevoel’, aldus een van de deelnemers.

De club viel stil vanwege Corona, wachtte niet hulpeloos af maar bezon zich op wat ze thuis konden doen. Het werd: mondkapjes maken, alcohol stoken en daar handgel van maken.
Xiao Chung, modeontwerpster en lid van de club, maakte ze. Stevige en toch subtiele exemplaren van twee laagjes stof. Er zijn verschillende modellen. Wil je er een met een soort (extra veilig) filter, dan is er een exemplaar met aan de binnenkant aan weerszijden elastiek waartussen je een laagje keukenpapier kunt vouwen.
Bij dit strak gesneden ontwerp denkt niemand aan ‘slordig oud vod om je mond’. Qua vormgeving en onverwachte dessins als een Oud Hollands motiefje of een panterprintje vind ik ze zowaar sexy.  

Sexy blikvangers
Blikvangers zijn het. Ik was koud tien minuten bij de grootgrutter toen een man op mijn mondkapje (oud Hollands motiefje) wees en vroeg of ik echt zo vrolijk werd van corona. ‘Ik anders niet’, voegde hij er sikkeneurig aan toe en keek nog eens. ‘Nou ja, als ik dit zo zien, denk ik ineens en van je hela, hola, houdt er de moed maar in...’ Kijk, zo’n reactie geeft moed.

Handgel maakt de sociale firma ook van zelfgestookte alcohol. Volgens een recept dat voldoet aan de richtlijnen van de WHO. In plaats van verzachtende glycerine, hebben ze vezels van de aloë-veraplant toegevoegd. Die brengen nog meer vocht in. De kapjes kosten € 10, voor minima € 5. Clubleden krijgen ze gratis, bevriende thuiszorgers ook. De flesjes handgel (85 of 100 ml) kosten € 2, minima betalen de helft. 
Bestellen kan bij (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of via de site van de wildplukkers (www.eigenkrachtvoer.nl).