Zorgelijk management in de GGZ
14 januari 2020 – redactie - OPROEP
Staan de GGZ en het zorgstelsel in Nederland op omvallen? Of zelfs op instorten? En zo ja, welke rol spelen marktwerking en management daarin? De redactie van Deviant ziet steeds meer hulpverleners en patiënten in de verdrukking komen door beleid dat belangen lijkt te dienen die niets te maken hebben met goede zorg. Tijd dus voor een gedegen artikel hierover. Om dat te kunnen schrijven zoeken we verhalen van werkers in de GGZ die – desgewenst anoniem – hun ervaringen met ons willen delen.
Verontrustende berichten
Televisie en kranten berichten regelmatig over misstanden in de directe patiëntenzorg en de gevolgen daarvan voor betrokkenen én de samenleving. De politiek lijkt onvoldoende in staat om tot een evenwichtige verdeling van middelen en inzetbaarheid van personeel te komen. De zorginstellingen op hun beurt lijken tekortkomingen in de patiëntenzorg af te willen schuiven op de rol van verzekeraars.
Redactieleden van Deviant volgen al heel wat jaren de ontwikkelingen in de GGZ. Steeds vaker horen wij verhalen van hulpverleners die in de verdrukking dreigen te raken. Gemotiveerde en vakbekwame werknemers in de GGZ worden geconfronteerd met beslissingen van het management die hun werk bemoeilijken. Van hen wordt verwacht dat zij de hete kolen van falend management uit het vuur gaan halen.
Is er sprake van toenemende feodale verhoudingen op de werkvloer waarin personeelsbeleid en patiëntenzorg instrumenteel worden ingezet om financiële targets te halen en productie te genereren?
Oproep
Deviant zoekt contact met mensen die willen bijdragen aan een achtergrondartikel over deze ontwikkeling. We zijn op zoek naar verhalen van hulpverleners die obstructie ervaren en falend beleid meemaken waardoor hun eigen functioneren én de patiëntenzorg in de verdrukking komen.
Anonimiteit is gewaarborgd. Neem contact met ons op via: