Mad Studies-leesgroep 2019

28 januari 2019 • Redactie • AANKONDIGING

Mad Studies leesgroep tekening GrietjeBen je geïnteresseerd in vragen als: ben ik gek of is de wereld gek? Wat is de relatie tussen seksisme, racisme en psychiatrie? Kan de herstelbeweging fungeren als een vorm van verzet tegen mainstream psychiatrie? In maart 2019 start weer een Mad Studies-leesgroep waar teksten over psychiatrie en gekte worden bediscussieerd. Zo krijg je woorden en ideeën aangereikt om je eigen positie te bepalen over diagnoses, taalgebruik, stigma, medicijnen, hulpverlening, ziekte-inzicht, Mad Pride en andere psy-thema’s.

Politiek rond gekte
In deze leesgroep maken de deelnemers kennis met het vakgebied Mad Studies. Mad Studies staat kritisch tegenover het individualiserende perspectief van de reguliere psychiatrie. Het verbindt maatschappelijke verhoudingen met de levens van mensen die gelabeld worden als gek, waanzinnig of psychisch gestoord. De Mad Studies leesgroep richt zich op de politiek rond gekte. Het stelt woorden en concepten ter discussie die mensen als ‘ziek’ of ‘afwijkend’ definiëren. In de artikelen die worden gelezen en tijdens de leesgroep worden alternatieve woorden en visies besproken. Mad Studies maakt onder andere gebruik van Disability Studies, Gender Studies, Black Studies, Fat Studies en al die andere kennisgebieden die voortkomen uit emancipatiebewegingen.

Mad Studies leesgroepVoor elke bijeenkomst lezen de deelnemers één of twee teksten. Tijdens de bijeenkomst wordt eerst een korte inleiding gegeven en/of een video vertoond. Daarna wordt er gediscussieerd over de teksten. Voor drie van de bijeenkomsten wordt het thema door de deelnemers zelf gekozen en mede-georganiseerd. De leesgroep is een activiteit van stichting Perceval en wordt dit jaar voor de vijfde keer aangeboden.

Voor wie: (ex-)cliënten van de psy-hulpverlening en alle andere geïnteresseerden. Enige voorwaarde is dat je academische teksten in het Engels kunt lezen.
Toegankelijkheid: wanneer je geïnteresseerd bent in de leesgroep, maar bijvoorbeeld te maken hebt met concentratieproblemen, dyslexie, spanning rondom sociaal contact, moeite met het verwerken van discussie/geluid, twijfel of je het aankunt etc., aarzel dan niet om contact op te nemen om te kijken of we een oplossing kunnen vinden. De discussieruimte is rolstoeltoegankelijk via de zijdeur. Toilet is beperkt rolstoeltoegankelijk. Voor overige vragen rondom toegankelijkheid kan je altijd contact opnemen.
Wanneer: negen bijeenkomsten in 2019 op vrijdagmiddag van 14.00-16.30 uur, namelijk op 22 maart, 12 april, 10 mei, 31 mei, 21 juni, 30 augustus, 20 september, 11 oktober en 1 november.
Waar: Stichting de Brouwerij, Hoogte Kadijk 61, Amsterdam.
Kosten: in overleg.
Door wie: Charlotte van der Veen, MA (literatuurwetenschapper en zelf deelnemer aan de cursus in 2017), en drs. Rob de Vries (filosoof en gepensioneerd psychiater).
Aanmelding: doe mee met de Mad Studies leesgroep in 2019, meld je aan door een email te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bovenste illustratie: © Grietje Keller