Actie tegen gedwongen zorg

 Flyer 6 mei2 mei 2017 • Redactie  NIEUWE DWANGWET

Op zaterdagmiddag 6 mei wordt in de binnenstad van Utrecht gedemonstreerd tegen dwang in de ggz. De actie is een protest tegen de huidige wetsvoorstellen over dwang in de zorg, die momenteel in de Eerste Kamer behandeld worden. ‘Dwang is een akelig overblijfsel uit het verleden van de psychiatrie. Het is een schending van mensenrechten,’ stelt de initiatiefneemster van de actie, ervaringsdeskundige Jolijn Santegoeds. ‘De wetsvoorstellen verruimen de mogelijkheden voor dwang. Maar dwang helpt niet. Het maakt het juist erger. Dus verbied dwang en regel goede zorg!’

Geef vrijheid door goede zorg!
Vanaf 14.00 uur kunnen deelnemers zich verzamelen op de Mariaplaats in Utrecht. De demonstratie zal tussen 15.00 en 17.00 uur een ronde door de binnenstad van Utrecht maken. Er zal tevens worden stilgestaan, ter herdenking van de slachtoffers van schadelijke psychiatrie, toen en nu. Het begin- en eindpunt is de Mariaplaats, nabij Utrecht Centraal Station. Iedereen is van harte welkom!

Jolijn Santegoeds2Meer informatie over de actiemiddag staat op www.ggzleed.nl

Drie wetsvoorstellen
De actie richt zich tegen drie wetsvoorstellen die nu in parlementaire behandeling zijn: de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (WVGGZ) en de Wet Zorg en Dwang (WZD) die beide de huidige BOPZ-wet moeten vervangen. Daarnaast de Wet Forensische Zorg (WFZ). Eerder publiceerde Deviant al kritische artikelen, zie hier de visie van Mad Pride Nederland en hier van Gee de Wilde.

Organisatie en contact