Waanzin in theatergedaante

1 mei 2017 • Redactie  THEATERFESTIVAL

Frascati2Van 10 tot 13 mei speelt zich in theater Frascati in Amsterdam het theaterfestival ‘Staat van waanzin’ af. Zo is het prachtige stuk 4.48 Psychosis van Sarah Kane te zien. Drie theatervoorstellingen zijn het product van samenwerking met cliënten van Centrum de Brouwerij, het Psychotraumacentrum Arq (gericht op vluchtelingen) en het Belgische opvanghuis Villa Voortman. Een spetterende Nacht van de Waanzin op zaterdag 13 mei sluit het programma af.

Gekte en creativiteit
Staat van Waanzin verkent de verwevenheid tussen kunst en gekte. Wat speelt er zich nu precies af in onze kwetsbare bovenkamer? Kunnen we het ‘buiten de kaders denken’ als samenleving een plek geven of, sterker nog kunnen we ervan leren? Kan een psychotische crisis ook een bron zijn? Frascati3aWaanzin en creativiteit liggen immers dicht bij elkaar. Daarom is Staat van Waanzin ook een ode aan de ontwrichting. Omdat gekte en vernieuwing misschien wel in elkaars verlengde liggen.

Voorstellingen met cliënten
Speciaal voor Staat van Waanzin maken theatermakers Michiel Bakker en Elike Roovers ieder een korte voorstelling met ervaringsdeskundigen uit Centrum de Brouwerij en Arq Psychotrauma Expert Groep. Verder is er een Ode aan de outsider, wordt Zwart/zwart van Nieuw West hernomen en zijn er internationale voorstellingen te zien van de Belgische gezelschappen NTGent en Villa Voortman en van het Britse The Vacuum Cleaner.

Nacht van de waanzin
Op de slotavond 13 mei, de Nacht van de Waanzin, bieden schrijvers, psychiaters, dichters, beeldend kunstenaars, filmmakers, wetenschappers en ervaringsdeskundigen inzicht in het raadsel van ons brein. Er wordt gereflecteerd over gekte, psychose, realiteitsbesef en angst. Centraal staat de dunne grens tussen normaliteit en abnormaliteit. Psychedelische werkelijkheden, bijzondere gedachtekronkels en waanzinnige ideeën passeren de revue en brengen een ode aan de crisis als bron voor creativiteit en vernieuwing.

Frascati1Met bijdragen van onder meer Arnon Grunberg, psychiater Jules Tielens (met zijn band), filosoof-psychiater Damiaan Denys, schrijver Wouter Kusters, psychiater Wiepke Cahn, arts-onderzoeker Edwin van Dellen, directeur van Het Dolhuys Hans Looijen, componist en dichter Micha Hamel, acteur en theatermaker Michiel Bakker, striptekenaar Stijn Schenk, theatermaker Yinka Kuitenbrouwer (als enige vrouw!) en leden van Centrum de Brouwerij.

Meer informatie en tickets: https://www.frascatitheater.nl/frascatiissues/staatvanwaanzin