Tel mee en vertel over 'Weglopers in de psychiatrie'

7 mei 2016 • Timo van Kempen • OPROEP

Nieuwsuur1

Deviant zoekt het debat op. Doe mee en beschrijf in maximaal 500 woorden je overwegingen bij 'weglopen uit de psychiatrie'.

Op 4 mei presenteerde het actualiteitenprogramma Nieuwsuur cijfers waaruit blijkt dat in 2015 ruim 2500 psychiatrisch patiënten zijn weggelopen uit een instelling of niet zijn teruggekeerd van verlof. In de uitzending komt een schrijnende situatie aan bod van twee familieleden die in het verleden met de dood zijn bedreigd door een broer. De broer is psychiatrisch patiënt die bij herhaling wist weg te lopen uit de kliniek waar hij gedwongen werd opgenomen. Vanwege de privacywetgeving werd de familie hierover niet ingelicht…

Beter op slot?
Nieuwsuur2In de uitzending en het publieke debat dat vervolgens ontstond, nemen psychiaters deel die te boek staan als vooruitstrevend. Er wordt benadrukt dat de deur van de psychiatrie ‘beter op slot’ moet. Ook de privacywetgeving komt ter sprake en vereniging Ypsilon betrekt in een bericht de moord op Els Borst in de discussie.

De discussie mag en moet natuurlijk gevoerd worden, maar Deviant denkt dat de huidige dilemma’s eigenlijk het slotstuk zijn van een discussie met vele vraagstukken en dilemma’s die eraan voorafgaan.

Is er voldoende zorg in het voortraject voordat het tot gedwongen opnames komt? Is genoeg in beeld wat de redenen zijn waarom zoveel patiënten willen ontsnappen aan de institutionele GGZ? Wat zeggen de cijfers over 2015 precies? De redactie kwam ter ore dat het voorkomt dat cliënten meermalen, soms zelfs tientallen keren, weglopen zonder nu direct veel gevaar te veroorzaken. Wat voegt dit, behalve een forse toename van de getallen, toe aan de discussie en aan de beeldvorming?

Mail je reactie aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur (begint na 11 minuten)