Verliefd en autistisch

Mind my mind26 februari 2019• Henk Maurits • FILMRECENSIE

Vraag mensen naar een film over autisme en in negen van de tien gevallen noemen ze Rain Man. Een iconische film uit 1988, met een glansrol van Dustin Hoffman die in één keer het begrip ‘autisme’ op de kaart zette. Inmiddels zijn we dertig jaar verder en hebben we een nieuwe blikvanger die ons rondleidt in de binnenwereld van iemand met autisme. Mind My Mind, een Nederlandse animatiefilm van 30 minuten wint prijs na prijs op internationale filmfestivals en draait sinds januari met veel succes in de Nederlandse filmtheaters. 

Verdwalen in je herinneringen

Lost in memories 124 december 2019  • Henk MauritsFILMRECENSIE

Dementie heb je in de meeste gevallen niet alleen. Ook de familie lijdt er onder. Partners, zonen dochters. Of het nu in Nederland is of in China, de problemen als gevolg van dementie en de pijn als iemand de weg kwijtraakt en verdwaalt in zijn herinneringen, zijn min of meer vergelijkbaar. Dat beeld hield ik over na het zien van twee actuele films over dementie op het afgelopen internationale documentaire filmfestival IDFA 2019. 

Psychologe stinkt erin

Instinct8 oktober 2019 • Henk Maurits • FILMRECENSIE

Juichende reacties, lovende kritieken, openingsfilm op filmfestivals en uitverkoren als Nederlandse inzending voor de Oscars. Instinct, de debuutfilm van Halina Reijn kan niet meer stuk. Het is nu al de potentiële ‘film van het jaar’. Dat zou een terechte keuze zijn, want Instinct is een spectaculaire, zinderende psychologische thriller met twee fenomenaal acterende hoofdpersonen. Of behandelaars blij zijn met het spel dat hier in een TBS-kliniek wordt gespeeld is de vraag. Fons Diepenmaat van de Van der Hoevenkliniek, herkent zich er in elk geval niet in. 

Shellshock Cinema in Eye

11 april 2019 • Henk Maurits • FILMRECENSIE 

Shell shock filmprogramma Eye maar mei 2019 1Sommige mensen negeren, verzwijgen of verdringen het verleden, maar erover praten is een bittere noodzaak, want ‘sprakeloos leed blijft bestaan’. Aldus filosoof Hans Schnitzler op de openingsavond van het programma: ‘Shellshock: de kracht van verhalen’, in het Amsterdamse Eye Filmmuseum. Twee maanden lang, van 22 maart tot 22 mei staat Eye in het teken van de ‘shellshock cinema’ een fraai allitererende verzameltitel voor een gruwelijk filmgenre. Met films uiteenlopend van Taxi Driver tot Hiroshima mon amour en van Crazy tot The Act of Killing.

Een hond als buddy

BUDDY affiche1 kopie16 januari 2019 • Henk Maurits • FILMRECENSIE

Buddy- of maatjesprojecten zijn al jaren een vertrouwd beeld in de psychiatrie. Een hond als buddy is pas iets van de laatste jaren. Je komt ze onder meer tegen bij oorlogsveteranen met PTSS, maar ook als hulphond bij kinderen met autisme. Hoe belangrijk en waardevol die buddyhonden kunnen zijn, wordt zichtbaar in Buddy, de nieuwe film van Heddy Honigmann. Een ontwapenend, liefdevol portret van zes mensen met verschillende lichamelijke en/of psychische beperkingen, voor wie hun hulphond zorgt voor veiligheid, rust, troost, vrijheid of ondersteuning bij allerlei praktische zaken.