Spiritualiteit

Counseling bij vreemde verschijnselen (website, 12 april 2017)
Timo van Kempen
Stel dat je iets hoort of ziet en een ander niet. Een traditioneel denkende psychiater stelt waarschijnlijk de diagnose ‘psychotisch’ en schrijft een recept uit. Maar een ander bekijkt het ‘spiritueel’ en ziet het als een speciale gevoeligheid.

Zoeken naar zielsniveau in de psychiatrie (website, 30 november 2016)
Timo van Kempen
Voor vragen op het vlak van zingeving is weinig plek binnen de huidige biomedische psychiatrie. Aanhangers van de transpersoonlijke psychiatrie pleiten ervoor de spirituele dimensies van het bestaan een plek te geven in de behandeling.

Crazywise: over de zin in waanzin (website, 25 januari 2016)
Hansje Galesloot en Michi Almer
Congresverslag van de tweede editie van Crazywise, waar een spirituele visie op waanzin de boventoon voerde. Gekte is immers niet synoniem met pillen en diagnoses.

Het hart is groter dan de psyche (nr. 87, december 2015)
Anita van der Weg
Wie psychotisch is geweest, kampt vaak met existentiële noden waar de ggz geen raad mee weet. Spreken met geestelijke verzorgers kan dan een onmisbare stap zijn op de weg naar herstel, weet Anita van der Weg uit eigen ervaring.

Onderzoek naar levensbeschouwing en psychiatrie (nr. 85, juni 2015)
Timo van Kempen
Interview met hoogleraar Arjan Braam die naar verbanden zoekt tussen levensbeschouwing en psychiatrie. ‘Voor mij zijn het zinderende gegevens.’

Ruimtereis door het psychotisch universum (nr. 81, juni 2014)
Petra Jorissen
In de huidige biomedische tijden is weinig aandacht voor de spirituele kant van psychotische ervaringen. In zijn magnum opus Filosofie van de waanzin wil Wouter Kusters die rijkdom juist wel laten zien.