Psychofarmaca

Ontslagen (website, 6 maart 2017)
Peter
Stoppen met antipsychotica zullen veel mensen weleens hebben overwogen. Maar dat moet dan wel heel geleidelijk, anders is het gevaarlijk. Bij Peter leidde het tot een opname.

Pillen voor een maakbaar leven (website, 2 oktober 2014)
Hansje Galesloot
Met z’n allen hebben we steeds meer diagnoses en slikken we steeds meer pillen. Hoe komt dat? Ligt het aan de dolgedraaide DSM, de perfide farmaceutische industrie of aan onze mentale instelling, verwend als we zijn door het koesterende aanbod van de verzorgingsstaat?

Twijfels over effecten antipsychotica (website, 22 april 2014)
Hansje Galesloot
Het is niet goed bekend wat de langetermijneffecten zijn van antipsychotica. In een studie zijn twintig jaar lang mensen met schizofrenie gevolgd die deels wel en deels geen antipsychotica gebruikten. Wat blijkt: de niet-slikkers hadden over de hele periode genomen juist minder last van psychoses.

Forse boete voor fabrikant Seroxat (website, 3 juli 2012)
Hansje Galesloot

De Britse farmaciegigant GlaxoSmithKline promootte het gebruik van antidepressiva door jongeren, terwijl zij hiervan agressieaanvallen en zelfmoordneigingen kunnen krijgen. De fabrikant bracht vervalste onderzoeksresultaten naar buiten.

Prozac-proces (nr. 15, december 1997)
Mark Janssen
De Britse onderzoeksjournalist John Cornwell woonde najaar 1994 het geruchtmakende Prozac-proces bij. Hierin werd de producent van Prozac aangeklaagd door nabestaanden van de slachtoffers van een schietpartij, waarbij de dader onder invloed van Prozac verkeerde. Nu ligt er een indringend boek: The Power to Harm.

Psychiatrische drugs, hoe kom je er vanaf (nr. 6, september 1995)
Matthias Seibt
Dit artikel is bedoeld voor mensen die willen kappen met hun afhankelijkheid van psychofarmaca. Dat kan zijn vanwege bijwerkingen. Een overweging kan ook zijn dat mensen onder invloed van deze medicijnen vaak vergeten hoe ze met hun gedachten en gevoelens moeten omgaan. Nadat ze zijn gestopt, moeten ze die vaardigheden opnieuw leren. Handreiking voor stapsgewijs stoppen.