Kunst

Outsider Art ingelijfd (website, 1 mei 2016)
Petra Jorissen
De nieuwe vleugel over Outsider Art in de Amsterdamse Hermitage heeft niet de allure die je zou wensen.

Sporen van een afgeschermde wereld (website, 1 maart 2016)
Petra Jorissen
Annie van Gemert, die er ooit als Z-verpleegkundige werkte, legde in 1989 de vergane glorie vast van psychiatrische inrichting Voorburg. Er is nu een fotoboek, aangevuld met beelden uit 2015.

De troost van de schoonheid – Vicente Zito Lema over kunst en waanzin (nr. 78, september 2013)
Michi Almer
De Argentijn Vicente Zito Lema is dichter, advocaat en mensenrechtenactivist. Na de militaire staatsgreep in 1976 zette hij zich in voor politieke gevangenen, totdat hij zelf moest vluchten. Tijdens zijn ballingschap woonde hij enkele jaren in Amsterdam. Michi Almer sprak met hem over kunst en waanzin, een belangrijk thema in zijn werk en leven.

Kunst, yoga en jongleren – Een eigenwijs herstelproces (nr. 76, maart 2013)
Jannemiek Tukker
Beeldend kunstenaar Jannemiek Tukker vond een eigen weg naar herstel uit haar psychoses. Ze leerde niet alleen haar psychoses te plaatsen in haar levensgeschiedenis. Ook kreeg ze een nieuwe kijk op wat psychoses zijn en wat je ervan kunt leren.

Vrouwen en de psyche (nr. 76, maart 2013)
Hansje Galesloot
Vrouwen worden al eeuwenlang als ‘nerveuzer’ beschouwd dan mannen, eerder ten prooi aan labiliteit en geestesziekte. Maar zijn vrouwen ook echt vaker geestesziek, of lopen ze alleen maar een groter risico om dat etiket opgeplakt te krijgen? Impressies van een tentoonstelling in Dr. Guislain.

De ondraaglijk dunne grens van de waanzin (nr. 72, maart 2012)
Michi Almer
Drie maanden woonden en werkten Aimée Zito Lema en haar partner Nahuel Blaton in 'Het Vijfde Seizoen', een kunstenaarsverblijf op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Op hun expositie Things I know from silence, things I know by hart waren verrassende en verontrustende dingen te zien.


In Beeld (kunstrubriek 2012-2015)
Petra Jorissen

Schaamte: een ongemakkelijk fenomeen (nr. 87, december 2015)
Te gek om los te lopen; wandelingen (nr. 86, september 2015)
Expositie over relatie uiterlijk en innerlijk (nr. 85, juni 2015)
Tentoonstelling over melancholie en depressie (nr. 83, december 2014)
Tekeningen van Paulien Maria (nr. 82, september 2014)
Beeldend werk van Twan over wie Karin Anema een boek schreef (nr. 81, juni 2014)
'Op de pedalen', kunstproject van de organisatie Te Gek (nr. 80, maart 2014)
Davood Koochaki, Iraanse Outsider Art (nr. 79, december 2013)
Gideon Kiefer, beeldend kunstenaar (nr. 78, september 2013)
Jan Hoek fotografeert amateurmodellen met een probleem (nr. 77, juni 2013)
Jannemiek Tukker, beeldend kunstenaar (nr. 76, maart 2013)
Project BETER, de kunst van gezondheid (nr. 75, december 2012)
Foto’s van Christopher Payne (New York) en Eddo Hartmann (Amsterdam) over de grensvlakken tussen huiselijkheid, waanzin en dakloosheid (nr. 74, september 2012)
Marie Suzuki, Japanse Outsider Art (nr. 73, juni 2012)


'A drawing a day, didn't keep the doctor away' (nr. 69, juni 2011)
Petra Jorissen
Interview met Bobby Baker die tekende en schilderde in dagboeken in de periode van elf jaar waarin het slecht, soms heel slecht, met haar ging. Ze maakte meer dan 700 tekeningen. Over zichzelf, haar vele kwelduivels, therapeuten, vrienden uit de inrichting, kortom over alles wat haar tijdens het leven met gekte bezighield.

Een indiaan in huis – Theater over autisme en de invloed op de omgeving (nr. 68, maart 2011)
Annelies Faber
Een autistische kind heeft op alle betrokkenen in het gezin een ingrijpende invloed. De voorstelling Een indiaan in huis is gebaseerd op verhalen van ouders van een autistisch kind.

MAF 3 – Ontmoetingen tussen kunst en gekte (nr. 67, december 2010)
Michi Almer
Het tiendaagse festival Madness & Arts in Haarlem bood niet alleen kunst van mensen met een psychiatrische achtergrond, maar ging ook over de verbeelding van waanzin in de gewone kunst.

‘Omdat ik het goede kunst vind’ – Kunstenaar Joost van den Toorn over outsiderkunst (nr. 65, juni 2010)
Michi Almer en Truus de Jong
Kunstenaar en verzamelaar Joost van den Toorn is gefascineerd door kunst van outsiders, mensen uit de marge van de samenleving waaronder veel psychiatrische patiënten.

‘Waar kunst is, wordt de pijn minder’ – In gesprek met de kunstenaars van Frente de Artistas del Borda (nr. 64, maart 2010)
Michi Almer
Al 25 jaar is in het grootste psychiatrische ziekenhuis van Buenos Aires, waar ruim 1000 patiënten verblijven, een collectief van kunstenaars actief. Kunst maken zien ze als wapen in de strijd tegen een onmenselijke psychiatrie.

La Puerta, centrum voor gedachten, kunst en gezondheid (nr. 63, december 2009)
Michi Almer
Reportage over een kleinschalige instelling in Argentinië waar cliënten, hulpverleners, familieleden en buurtbewoners niet van elkaar te onderscheiden zijn. ‘Gezond zijn betekent veel meer dan niet ziek zijn.’

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet (nr. 55, december 2007)
Theo Royers 
Als je cliënten vraagt hun leefwereld in een instelling te fotograferen, komen hele andere beelden te voorschijn dan hulpverleners verwachten. Hebben die wel enig idee van wat ertoe doet voor hun cliënten? Over de camera als onderzoekswapen.

Creatieve therapie als keurslijf (nr. 19, december 1998)
Pleun van Vliet
Sommigen ervaren muziek- of creatieve therapie als ontspannend of zelfs bevrijdend. Anderen beklagen zich over ongewenste, beperkende of onjuiste interpretaties van de eigen creatieve uitingen door de therapeut of door therapiegenoten.