Beeldvorming en stigma

Psychiatrie: niets te verliezen en gewoon weglopen? (website, 19 juli 2016)
Gerard Lohuis en Igor van Laere
In de media wordt angst aangejaagd voor 'verwarde personen' die een gevaar zouden vormen. De werkelijkheid ziet er anders uit.

Rinkelende bellen en zingende Sirenen (website, 4 juli 2016)
Huub Beijers
Over verwarde personen wordt veel geschreven, maar hun eigen stem wordt zelden gehoord. Mark Verhoogt schreef er een verhalenbundel over en Huub Beijers reflecteerde op alle verwarring tijdens de presentatie.

Ongecontroleerd genieten botst met ziekteopvatting (nr. 82, september 2014)
Alie Weerman
Als je stelt dat verslaving een ziekte is, kun je wachten op verhitte discussies. Maar verslaving is wel degelijk te beschouwen als ziekte en ook als zodanig te behandelen. Vanwaar toch dit emotionele verzet tegen de ziekteopvatting?

Weinig winst bij visie ‘verslaving is ziekte’ (nr. 82, september 2014)
Gee de Wilde
Pleidooi om verslaving uit de sfeer van ziekte te halen, zodat de hulp effectiever kan worden.

Ziektewinst? (website, 14 april 2014)
Marlieke de Jonge
Wat is er het voordeel van om lichamelijke of psychische aandoeningen tot een ziekte te bestempelen? Het ziektebegrip heeft nare bijwerkingen, is de ervaring van Marlieke de Jonge.

Definities en stigma’s in beweging (nr. 80, maart 2014)
Petra Jorissen
Aangemoedigd door het boek van Andrew Solomon (Ver van de boom. Als je kind anders is, 2013) zet Petra Jorissen in op een andere manier van kijken naar jezelf en naar de ander: het optimisme van anders-zijn en eigenheid. ‘Ook als de negatieve kant je sloopt, blijft de positieve kant je kracht geven.’

Iedereen mag gek zijn, behalve de hulpverlener (nr. 78, september 2013)
Gee de Wilde
Hulpverleners die zelf kampen of hebben gekampt met psychische problematiek, komen daar zelden voor uit in hun werkomgeving. Maar dit taboe op gekte van hulpverleners versterkt het stigma. Hulpverleners zouden uit de kast moeten komen, bepleit Gee de Wilde.

Terugblik op de Haarlemse Woonschool (nr. 75, december 2012)
Ineke Jungschleger
Suus Jonkers groeide op als enig normaal begaafd kind tussen zwakbegaafde ouders, broers en zussen. De familie Jonkers maakte in de jaren zestig, samen met andere ‘asocialen’, deel uit van een woonexperiment in de Haarlemse Parkwijk: de Woonschool. Het experiment bleek een groot fiasco.

Stigmatisering in Nederland – Beelden van mensen met psychische aandoeningen (nr. 71, december 2011)
Aartjan ter Haar
Stigmatisering zou het belangrijkste obstakel vormen voor maatschappelijke participatie van mensen met psychische aandoeningen. Zou die beeldvorming beter zijn, dan waren heel wat problemen opgelost. Maar hoe zit het nu echt met de beeldvorming van mensen met psychische aandoeningen?

Stigma bestrijden: wat werkt? (nr. 71, december 2011)
Martin van 't Klooster
In Nederland merken we er nog niet zoveel van, maar in andere landen wordt al jaren hard gewerkt aan antistigma-strategieën. Wat zijn goede campagnes?

Anoiksis kiest het pad van de meeste weerstand (nr. 71, december 2011)
Mette Lansen en Maarten Muis
Over beeldvormingscampagnes rond schizofrenie.