Projecten van onderop in de langdurige zorg

Bespreking door Rozemarijn Esselink van:
Werkgroep Langdurige Zorg, 33 nieuwe parels die wonen, werken, leren, dagbesteden, sporten en samenleven voor velen verrijken

cover 33 nieuwe parels

Aansprekend, fraai vormgegeven en van foto’s voorzien boek waarin verslag wordt gedaan van werkbezoeken aan projecten waar mensen met een langdurige geschiedenis van ernstige psychische problemen iets aan hebben. Goede voorbeelden van wonen, werken, dagbesteding en zorg die navolging verdienen. Vervolg op eerdere publicatie met eveneens 33 voorbeelden. Beide een aanrader!

Vangnet
Uit de inleiding: ‘Overleven in de samenleving met een langdurige geschiedenis van ernstige problemen is geen sinecure. Op soms onvoorspelbare momenten kunnen stemmen, ernstig depressieve gedachten of angsten opnieuw de kop opsteken en tot crisissituaties leiden. Als je er dan alleen voorstaat, wil dat nogal eens uit de hand lopen. Verwaarlozing, afzondering, euforie of erger liggen op de loer. Dan ben je achteraf blij dat er mensen in je buurt zijn die de moed en het geduld hebben om je soms dag en nacht bij te staan. Zo’n vangnet of netwerk is er niet vanzelf, en wordt niet vanzelfsprekend georganiseerd.’

In dit boek staan voorbeelden van initiatieven waar zo’n vangnet is gelukt. Vaak tegen de stroom van ggz-organisaties en financiers in. De meeste initiatieven zijn gestart door betrokkenen zelf of door familieleden.

Lees ook de eerdere uitgave van de Werkgroep Langdurige zorg: 33 inspirerende voorbeelden van herstelbevorderende initiatieven in de verblijfszorg, download hier.

Werkgroep Langdurige Zorg, 33 nieuwe parels die wonen, werken, leren, dagbesteden, sporten en samenleven voor velen verrijken. GGZ-forum, 2016, 80 blz., € 5 plus verzendkosten. Bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.