Partners van overlevers seksueel misbruik

cover MeeuwsenBespreking door Mariek Hilhorst van:
Ivonne Meeuwsen, Partners in beeld. Seksueel misbruik raakt het hart van de relatie

De aandacht voor seksueel misbruik is de afgelopen jaren sterk gegroeid, maar veel minder vaak gaat het over de partners van overlevers van seksueel misbruik. Daarom schreef Ivonne Meeuwsen het boek Partners in beeld, vooral bedoeld voor die partners en daarnaast voor hulpverleners. Seksueel misbruik in de kinderjaren werkt een leven lang door, met name in liefdesrelaties, stelt Meeuwsen.

Gebrek aan intimiteit
Bijna elke overlever heeft volgens Meeuwsen moeite met het ervaren van emoties in het heden. Daardoor trekken de langetermijn-effecten van seksueel misbruik een sterke wissel op relaties. Het kan leiden tot een gebrek aan intimiteit en seksualiteit, maar ook kunnen de stemmingswisselingen, dissociatie en eenzaamheid van de overlever van seksueel misbruik de partner voor een zware opgave stellen.

Wat kun je als partner beter niet doen en wat juist wel? Hoe ga je om met woede en grensoverschrijdend gedrag van je partner? Wat doe je als je door je partner in de rol van de vroegere misbruiker gezet wordt? Hoe ga je om met ‘alters’ van je partner, persoonlijkheden die in haar zijn ontstaan om haar te helpen? Hoe ga je om met een algeheel gebrek aan intimiteit vanuit je seksueel misbruikte partner? Hoe ga je om met overspel van je seksueel misbruikte partner, die blijkbaar wél seks met anderen kan hebben maar niét met jou? Hoe zorg je ervoor dat jouw behoeften niet ondergesneeuwd raken?

Overspel
Meeuwsen geeft veel uitleg, adviezen en voorbeelden. Maar ze maakt ook duidelijk dat partners niet alles kunnen oplossen. Als het gebrek aan lichamelijke intimiteit voor de partner onhoudbaar wordt en deze toch de relatie wil voortzetten, kan overspel in overleg een oplossing zijn, stelt Meeuwsen.

Ook voor hulpverleners biedt het boek veel aanknopingspunten om seksueel misbruik als thema te benoemen in situaties waarbij de cliënt dit niet zelf heeft meegemaakt, maar wel een partner heeft met misbruikervaringen. Daar zou standaard op gecheckt moeten worden bij intakes, vindt Meeuwsen. Hoewel het boek redelijk toegankelijk is geschreven, wordt toch wel tamelijk veel hulpverlenersjargon gebruikt en had het tekstueel veel kunnen winnen door het inschakelen van een goede eindredacteur.

Ivonne Meeuwsen werkt sinds 2004 in Arnhem zelfstandig als trainer en coach. Ze is gespecialiseerd in langetermijn-effecten van seksueel misbruik en in alternatieve relatievormen, zoals polyamorie, homo- en biseksualiteit. Haar eerdere boek Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij wordt gebruikt op diverse HBO-opleidingen om hulpverleners bekend te maken met de problematiek rond seksueel misbruik. Meeuwsen is ook ervaringsdeskundige. Op haar website www.helenvanseksueelmisbruik.nl meldt ze van haar twaalfde tot negentiende seksueel te zijn misbruikt door een vriend van de familie.

Ivonne Meeuwsen, Partners in beeld. Seksueel misbruik raakt het hart van de relatie. Uitgave in eigen beheer, 2016, 223 blz., € 19,95.  Bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.